Hoorbare Herinneringen

ALTERNATIEVE ROUTE #2 (2014)

Geluidswandeling Sound walk
 
Gebruik de Lege Ruimte, Dag van de Architectuur 2014 
(21-6-2014 - v1 online in 2013)
 
Alternatieve Route 2 is een wandeling en audiotour door een gebied in verandering. Deze geluidswandeling laat herinneringen van bewoners weerklinken en maakt de transformatie van het gebied hoorbaar. Het is een tussentijds resultaat van de gezamenlijke analyse van eigen leefomgeving.
In de wandeling wordt er zowel geluisterd naar het omgevingsgeluid met het blote oor, als naar audio gekoppeld aan een plek in de wandeling. Op de kaart hiernaast is de wandelroute te zien inclusief de luisterinstructies. Hieronder zijn de luisterpunten en trajecten omschreven en zijn de bijbehorende audiobestanden te beluisteren.
 
De geluidswandeling wordt gerealiseerd in samenwerking met bewoners van de Spoorzone en daaromheen. Wilt u ook het geluid van de Spoorzone laten horen? Schrijf u dan in voor één van de maaksessies of neem contact op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  Gedurende het gehele proces van de transformatie van het Spoorzonegebied zal de geluidswandeling veranderen en verder worden ontwikkeld.
 
Geluid & composities: Donia Jourabchi, Taufan ter Weel en Nour Fawzi.
In samenwerking met: bewoners van de Spoorzone; de kinderen van De Lange Keizer: Anar, Bas, Matis, Julie, Deejay, Jules, Dana en alle kinderen van workshop 1; Gert-Jan Hammes; en de anonieme graffiti artiesten bij de Irenetunnel.
Financieel ondersteund door: Stichting DOEN, Fonds 1818, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie.
 
Tijdsduur wandeling: ca. 45 minuten
Afstand: ca. 1,5 kilometer
 
Informatie over het verkrijgen van de hardcopy wandelkaart en lenen van audiospelers met geluidsbestanden volgt.
 
Loop de geluidswandeling en luister naar de composities met eigen smartphone (download gratis soundcloud app) of met eigen mp3-speler (download de mp3 bestanden) via de link: https://soundcloud.com/hoorbareherinneringen/sets/alternatieve-route-1-1
 

DE WANDELING


A - Oorsprong | Point of Departure

INSTRUCTIES: Sta stil onder het treinviaduct, en luister.
Het langsdenderen van de trein, het luiden van de kerkklokken. Dit viaduct is de scheiding tussen de historische binnenstad van Delft en de later gebouwde wijken zoals Hof van Delft en Westerkwartier. Als de trein wordt verplaatst naar de nieuwe spoortunnel, zal dit viaduct alleen nog in herinneringen voortbestaan.
 
 

B - Alledaagse Ritmes | Everyday Rhythms

INSTRUCTIES & ROUTE TRAJECT B: Start het afspelen. Loop parallel aan het spoorviaduct richting station. Ga naar beneden richting de stationstunnel, stop daar en druk op pauze.
Het alledaagse leven manifesteert zich in ritmes. Het ritme van een dag, een week. De cyclus van een jaar, de opeenvolging van de seizoenen. De ritmes van eigen lichaam: hartslag, ademhaling en beweging.
 
 

C - Knooppunt | Intersection

INSTRUCTIES: Druk op pauze. Luister naar omgeving.
Luister naar de geluiden en reflecties op de gevels. Hoor het ritme: een trein arriveert, de voetstappen van voorbijgangers nemen toe, check-in, check-uit, de conducteur fluit, de trein vertrekt. En opnieuw...
 
 

D - Tussen in | In Between

INSTRUCTIES & ROUTE TRAJECT D: Start het afspelen. Loop door de stationstunnel en neem de 2e trap omhoog naar perron 1. Ga direct links de trap af bij de geldautomaten en luister het nummer af.
In transitie. De tussentijd, de overgang van een bepaalde staat in een andere. Een moment van verandering: de transformatie van een plek, structuur of systeem. Een tussenruimte.
 
 

E - Verdampt | Melted into Air

INSTRUCTIES: Druk op pauze. Luister naar de geldautomaten.
Luister naar het ratelen en piepen van de geldautomaten. Zo klinkt de economie van nu, vluchtig en onzeker. De tijd van oneindige groei is voorbij, gaan wij een nieuwe tijd tegemoet?
 
 

F - Tijd Weerklinkt | Time Resounds

INSTRUCTIES: Start het afspelen en blijf in de stationshal. Druk na afloop op pauze.
Ooit was hier leven. Mensen  wachtend in de rij voor de kaartverkoop. Gehaaste voorbijgangers die een trein moeten halen. Mensen die even snel een tussendoortje halen bij de kiosk. De galm van de hal, die alles samenvoegt tot een geheel.
 
 

G - Transit

INSTRUCTIES & ROUTE TRAJECT G: Ga weer naar perron 1 en loop naar de voetgangersbrug. Ga de brug over richting de bushaltes.
Check-in, check-uit. Trein, bus, tram. Van het ene territorium in het andere.
 
 

H - Interferentie | Interference

INSTRUCTIES & ROUTE TRAJECT HStart het afspelen. Neem het voetpad parallel aan het spoor en loop naar het parkeerterrein Nijverheidsplein.
Het geluid dat bijna altijd op de achtergrond klinkt.
 
 

I - Herrie: Horen met Andere Oren | Noise

INSTRUCTIES: Start het afspelen / laat doorspelen.
Wat is herrie? Wat klinkt mooi en wat juist niet? Is dit voor iedereen hetzelfde? Kan je ook horen met andere oren? Kan de wind ook klinken als een liedje?
 
 

J - Writing Your Name...

INSTRUCTIES & ROUTE TRAJECT J: Start het afspelen. Loop naar beneden en ga rechts, neem het voetpad door de Prinses Irenetunnel. Loop rustig en kijk naar de kleuren, vormen en letters.
Herinneringen van de graffiti schrijver. Het geluid van spuitbussen, geritsel, een auto. Welke intentie, wat schuilt er achter de naam? Het gevoel de openbare ruimte terug te nemen. 
 


 
Met dank aan: Marjan van Gerwen (Gebruik de Lege Ruimte), Jitske Zitman en Berend Jan Berens (WeSD), Matthijs M. Jansen, Anna Mikhailova, Linda Ammerlaan, Frank Koenen, Bas van der Wulp (Erfgoed Delft), Gert-Jan Hammes, Joey Derwort en Margreet Verweij (De Lange Keizer), Arjen Zuidgeest (Goto Media)
 
Algemene projectpartners: Gebruik de Lege Ruimte, Werkplaats Spoorzone Delft (WeSD), Spoorzone Delft & Erfgoed Delft (geluidsarchief).
 
 
GELUID & COMPOSITIES:
 
01 - Alledaagse Ritmes | Everyday Rhythms [3’33”]
Compositie, concept en opnames: 
Donia Jourabchi & Taufan ter Weel
 
02 - Tussen in | In Between [4’23”]
Compositie: Taufan ter Weel
Concept en opnames: Donia Jourabchi & Taufan ter Weel
 
03 - Tijd Weerklinkt | Time Resounds [2’23”]
Compositie en opnames: Donia Jourabchi
Concept: Taufan ter Weel & Donia Jourabchi
 
04 - Interferentie | Interference [3’23”]
Compositie, concept en opnames: Donia Jourabchi
 
05 - Herrie: Horen Met Andere Oren | Noise [2’23”]
Compositie: Donia Jourabchi
Opnames: kinderen van De Lange Keizer
Concept & workshop: Donia Jourabchi & Taufan ter Weel
 
06 - Writing Your Name...   [5’36”]
Compositie: Nour Fawzi & Taufan ter Weel
Opnames & concept: Donia Jourabchi, Nour Fawzi & Taufan ter Weel i.s.m. de graffiti artiesten